Sunday, May 16, 2010

Jawa dan Tempenya




Ni ada satu resepi yang nenek aku pernah buat, cuma aku dah ubahsuai sikit dengan bahan2 semasa:-


Tempe Tumis Basah

Bagi yang suka tempe, masakan yang ini juga akan menjadi favorit anda. Sesuai ngan nasi panas-panas.

Bahan :
Tempe 1 keping potong tipis.
Petai (ikut suka) potong tipis
Bawang merah (lebih kurang) potong halus.
Bawang putih (lebih kurang) potong halus.
Cili besar merah 3 biji iris halus.
Cili padi secukupnya (tumbuk)
Asam jawa (sedikit).
gula merah (secukupnya).
garam
kicap manis. (aku guna cap udang)
salam 2 helai.
Lengkuas muda 1 inci.
Air 200 ml

Cara Membuat :

Goreng tempe dengan minyak (jangan terlalu banyak kira-kira 5 sudu besar) sampai agak kering (berubah warna), angkat,.

Tumis bawang merah, dan bawang putih sebelum tambahkan lengkuas, cili dan petai dan kacau hingga layu. Masukkan salam dan asam, tuangkan air tambahkan gula merah, garam dan kicap manis sampai mendidih, baru masukkan tempe, kacau dan angkat bila kuah sudah agak kering.

Bismillah... selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment