Sunday, May 30, 2010

Makanan Musim Banjir

Ko rang pernah kot makan bende ni, lempeng namanya. Bukan lempang. Ingat masa kecil dulu, bila tiba musim tengkujuh, inilah menu yang selalu mak aku buat. Kadang makan ngan sardin tumis, boleh makan ngan gula atau sambal bilis. Ye la... masa tu tepung sekilo baru 40 sen. Kalau adik beradik 6 orang, kena 1.5 kg tepung baru cukup.



Cara buat cukup senang, ambil tepung gandum 1/2 kg, ayakkan ke dalam bekas yg sesuai (jgn guna gayung mandi), buh gula sesudu dan garam hujung sudu teh. Gaul sambil masukkan sedikit demi sedikit air (aku tak sukat berapa ml) hingga adunan agak2 sesuai untuk adunan tu mudah dituang. Panaskan kuali, sapukan sedikit minyak, dan tuang 1/2 cawan adunan dan ratakan atas kuali kira2 hingga sebesar pinggan. Terbalikkan lempeng, dan angkat jika telah berwarna kekuningan. Ulang hingga habis adunan.

Untuk sambal, bawang besar dihiris, belacan dan cili padi ditumbuk. Ikan bilis direndam sekejap, tuskan dan digoreng. Tumis bahan yg ditumbuk dan bawang besar hingga naik bau, tambahkan gula 1 sudu makan, garam secukupnya, asam jawa/air limau. Masukkan ikan bilis, gaul dan tambahkan air. Biarkan mendidih +- 5 minit, angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment