Bahan Untuk Inti:-
- 300 gm daging cincang
- 2 biji kentang (dipotong dadu)
- 1 biji lobak merah (dipotong memanjang)
- 1 1/2 sudu rempah kari ayam
- 1 sudu teh serbuk lada hitam
- 1 biji bawang besar (dipotong dadu)
- 5 biji cili padi (hiris halus)
- sedikit daun bawang (dihiris halus)
Bahan Untuk Kulit:-untuk 6 ketul
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan air
- 1 biji telor
- sedikit garam
- serbuk roti (bread crumbs) secukupnya
Tumiskan bawang besar hingga wangi dan kekuningan.- Masukkan daging dan biarkan empuk sedikit.
- Masukkan kentang dan carrot.
- Masukkan garam dan lada hitam secukup rasa.
Masak hingga daging kering sedikit. Ketepikan.
Cara Menyediakan Kulit:-
- Campurkan kesemua bahan kecuali serbuk roti. Kisar supaya adunan halus dan rata.
- Panaskan kuali leper (tak perlu letak minyak). Tuangkan satu senduk adunan tadi dan angkat kuali dan lenggangkan rata seperti membuat kulit ketayap.
- Masak dengan api perlahan.
- Angkat dan letakkan inti di tengahnya. Gulung sikit dan lipat tepi kiri dan kanan dan gulung lagi seperti kuih ketayap.
- Selepas itu, celupkan kuih di dalam telor yang telah dipukul sedikit.
- Kemudian golekkan di dalam serbuk roti biar rata.
- Goreng dalam minyak panas hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
No comments:
Post a Comment