Bahan-bahan
- 250 gram tepung high protein/ tepung roti
- 50 gram tepung gandum
- 2 sudu besar gula
- 1 sudu kecil garam
- 2 besar tepung susu
- 1 ½ sudu teh yis
- 1 biji telur (kecil) - (tingglkan sdkit utk sapu atas roti)
- 2 sudu besar marjerin atau mentega
- 100 ml susu segar
- 60 ml air suam
baki telur tadi+1 sudu kecil susu segar+beberapa titik madu
Cara-cara
- Campurkan kesemua bahan kecuali mentega dan uli sehingga menjadi doh.
- Kemudian masukkan mentega dan uli lagi sehingga doh menjadi licin dan lembut. Perap doh selama 1 jam.
- Selepas doh diperap, uli roti sekali lagi dan bahagikan doh mengikut besar yang anda suka. *info tambahan: Jika ingin wat roti burger, bulatkan seperti bun then tekan sedikit agar sedikit leper dari bun biasa.
- Atur roti yang telah disediakan kedalam loyang empat persegi yang telah disapu dengan mentega . Perap sehingga roti naik dua kali ganda.
- Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah. Sapukan roti dengan bancuhan telur dan tabur bijan di atas doh roti burger , akhir sekali bakar selama 18 ke 20 minit atau sehingga kekuningan. Bila roti telah masak keluarkan dari oven dan sapukan dengan mentega cair.
No comments:
Post a Comment