Kek oren ni byk ghesepi...maklang tak tau pulak mana yg sedap...tapi kalo nak try..trylah...Ini ghesepi no.1
ORANGE POLKA DOT CHEESE CUP CAKE (VERSI MELAYU)
Bahan-bahan
500 gm krim keju Philladephia (suhu bilik)
3 sudu besar jus oren Sunquick (jus lemon dan mangga juga boleh digunakan)
� cawan choc. Chip
250 gm butter
6 oz gula
100 gm tepung (tepung gandum/Superfine)
4 sudu besar air
3 sudu susu tepung (penuh krim)
4 biji telur saiz "A"
mini paper cups atau 9" tin acuan bulat
shortening dan sedikit serbuk roti (bread crumbs) untuk ditabur pada dinding dalam tin acuan
Cara - cara
� Pukul keju dengan gula selama 5 minit. Masukkan butter dan pukul hingga berkrim.
� Masukkan telur satu persatu.
� Masukkan tepung dan susu tepung.
� Masukkan air dan oren Sunquick Pukul hingga sebati.
� Kalau nak buat kek keju dalam cup, susun "cup cake" dan isikan adunan dan masukkan 3 atau 4 biji chocolate chip ke dalam setiap satu "cup cake".
� Kalau buat sebiji kek, sediakan tin acuan dan tuangkan butter ke dalam tin acuan dan taburkan chocolate chips ke atas sapuan butter tadi.
� Bakar kek keju atas air (macam kukus). Suhu: 140oF atau 150oF selama antara 45 minit - 1 jam.
� Sejukkan kek dahulu sebelum dikeluarkan untuk dihias.
Kek juga boleh dihiaskan dengan kepingan/ gulungan coklat di sekelilingnya.
Tips/Petua:
� Kalau buat dalam "cup cake", tak payah masak dalam air. Isi adunan separas � cawan kertas sahaja dan dibakar selama 18 minit.
� Untuk menentukan sama ade kek sudah masak atau tidak: bahagian atas kek akan kelihatan kecoklat-coklatan dan gelembung sedikit di bahagian tengahnya. Jangan cucuk kek untuk menentukan sama ada ia sudah masak atau tidak.
� Untuk membuat serbuk roti (bread crumbs): sekeping roti dijemur dan dikisar kasar.
� Tin acuan hendaklah dibalut dengan kertas foil supaya air kukusan tidak masuk ke dalam tin acuan. Air digunakan adalah untuk melembabkan lagi kek keju tersebut.
� Kalau masak guna dapur gas, panaskan dahulu selama 30 minit dan kalau guna oven eletrik, panaskan dahulu oven selama 15 minit sebelum memasukkan tin acuan.
No comments:
Post a Comment