Thursday, August 5, 2010

Resepi Daging Lada Hitam/Black Pepper Beef

Kalau buat daging blackpepper atau blackpepper beef ni aku suka perap dulu..barulah terasa sikit. Dan eloknya gunakan daging batang pinang dalam ataupun daging lembut.  Memang kesukaan anak-anak dan aku pulak suka membuatnya sebab senang ajer nak buat.

Bahan-bahan
  • 500gm daging batang pinang sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar kicap pekat
  • 3 sudu  makan sos lada hitam life
  • 1 sudu makan lada hitam-tumbuk kasar
  • 5 biji bawang putih-di tumbuk/cincang
  • 1 1/2 inci halia-halia di tumbuk/potong batang mancis
  • 1/2 camca teh lada sulah
  • 1 biji bawang holland-belah 6
  • 1 batang daun bawang-potong kasar
  • 1/2 biji cili banggala-di potong dadu/panjang
  • 1 biji cili merah-dihiris serong
  • 1 biji tomato-belah 4
  • air secukupnya
  • sedikit minyak dan garam secukupnya
 Cara-caranya
1. Basuh daging hingga bersih tos lalu  potong atau hiris daging tipis-tipis.
2. Perapkan bersama  lada hitam,  sos tiram, kicap pekat, sos lada hitam life dan  sedikit garam selama 1-2 jam.(tak nak pun tak per)
3. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih, dan halia.  Bila dah layu  baru masukkan bawang holland..dah naik bau masukkan daging dan kacau lalu biarkan masak sebentar.
4. Masukkan sedikit air (kalau nak berkuah bubuhlah air lebih sedikit) biarkan daging empuk (kalau guna daging batang pinang..tak yah tunggu lama)  dan kuah agak pekat.
Masukkan   hirisan cili hidup, tomato dan cili benggala.
5. Kacau rata, perasakan  garam, masukkan daun bawang, kacau sekejap  dan boleh di hidang panas-panas.  



p/s kadang-kadang buat gak camni...bawang holland hiris bulat pastu masukkan bersama daun bawang.

No comments:

Post a Comment