Kalau buat daging blackpepper atau blackpepper beef ni aku suka perap dulu..barulah terasa sikit. Dan eloknya gunakan daging batang pinang dalam ataupun daging lembut. Memang kesukaan anak-anak dan aku pulak suka membuatnya sebab senang ajer nak buat.
Bahan-bahan
- 500gm daging batang pinang sudu besar sos tiram
- 3 sudu besar kicap pekat
- 3 sudu makan sos lada hitam life
- 1 sudu makan lada hitam-tumbuk kasar
- 5 biji bawang putih-di tumbuk/cincang
- 1 1/2 inci halia-halia di tumbuk/potong batang mancis
- 1/2 camca teh lada sulah
- 1 biji bawang holland-belah 6
- 1 batang daun bawang-potong kasar
- 1/2 biji cili banggala-di potong dadu/panjang
- 1 biji cili merah-dihiris serong
- 1 biji tomato-belah 4
- air secukupnya
- sedikit minyak dan garam secukupnya
Cara-caranya
1. Basuh daging hingga bersih tos lalu potong atau hiris daging tipis-tipis.
2. Perapkan bersama lada hitam, sos tiram, kicap pekat, sos lada hitam life dan sedikit garam selama 1-2 jam.(tak nak pun tak per)
3. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih, dan halia. Bila dah layu baru masukkan bawang holland..dah naik bau masukkan daging dan kacau lalu biarkan masak sebentar.
4. Masukkan sedikit air (kalau nak berkuah bubuhlah air lebih sedikit) biarkan daging empuk (kalau guna daging batang pinang..tak yah tunggu lama) dan kuah agak pekat.
2. Perapkan bersama lada hitam, sos tiram, kicap pekat, sos lada hitam life dan sedikit garam selama 1-2 jam.(tak nak pun tak per)
3. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih, dan halia. Bila dah layu baru masukkan bawang holland..dah naik bau masukkan daging dan kacau lalu biarkan masak sebentar.
4. Masukkan sedikit air (kalau nak berkuah bubuhlah air lebih sedikit) biarkan daging empuk (kalau guna daging batang pinang..tak yah tunggu lama) dan kuah agak pekat.
Masukkan hirisan cili hidup, tomato dan cili benggala.
5. Kacau rata, perasakan garam, masukkan daun bawang, kacau sekejap dan boleh di hidang panas-panas.
p/s kadang-kadang buat gak camni...bawang holland hiris bulat pastu masukkan bersama daun bawang.
5. Kacau rata, perasakan garam, masukkan daun bawang, kacau sekejap dan boleh di hidang panas-panas.
p/s kadang-kadang buat gak camni...bawang holland hiris bulat pastu masukkan bersama daun bawang.
No comments:
Post a Comment